Trekants mønstring

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vejledende mønstringsregler

Formålet med mønstring er at præsentere hesten så den tager sig bedst muligt ud, både i stilstand og i bevægelse.

 1. Hesten skal være pålagt hovedtøj (trense) eller eventuelt anden godkendt optømning.
 2. Mønstreren skal være klædt og optræde diskret, så opmærksomheden kan koncentreres om hesten. Ridepisk kan evt. føres i venstre hånd. OBS! – Unødig afstraffelse af hesten kan resultere i bortvisning.
 3. En hjælper udstyret med pisk er tilladt, men hjælperen skal optræde diskret.
 4. Mønstringen foregår på en trekantbane af passende størrelse, hvilket afhænger af hestens størrelse. For store racer bør længden af siderne være ca. 50 m. Dommerne placeres ved den ene vinkelspids.
 5. Mønstringen bør foregå i nedenstående rækkefølge: Hesten traver ind på banen og opstilles på den ene vinkelspids og vises derefter i skridt på halv trekant (halv længde af siden) og derefter i trav på hel trekant, hvorefter den igen opstilles.
 6. Hesten føres ind på banen i trav og placeres med den manfri side til dommerne, i en afstand af 5-6 m. Hvis terrænet skråner, opstilles hesten så vidt muligt med forbenene på højeste punkt.
 7. Hesten skal stå åben mod dommerne, dvs. når den manfri side er venstreside, have venstre forben længst fremme og venstre bagben bør ikke stå længere fremme end tåspidsen lodret under højre hoftehjørne. Hesten skal støtte naturligt på alle fire ben. Holdningen af hestens hoved og hals skal være naturlig. Hesten traver ind på banen og opstilles på den ene vinkelspids og vises derefter i skridt på halv trekant (halv længde af siden) og derefter i trav på hel trekant, hvorefter den igen opstilles. I visse tilfælde bruges mønstring på lige bane. På dommernes anvisning mønstres hesten mod midten af trekanten. Hesten traver ind og opstilles foran dommerne, og vises derefter i skridt på halv banelængde samt i trav på hel banelængde. Den lige bane bruges mest til vurdering af fundament og bevægelsens korrekthed, på fast bund, i forbindelse med kåringer.
 8. Når hesten er opstillet, træder mønstreren ud til siden og står skråt foran hestens venstre forben i ca. en arms afstand og med front mod hesten.
 9. Tøjlen holdes i venstre hånd og i passende afstand fra trenseringen, ca. 30 cm.
 10. Hvis hesten er urolig kan mønstreren forblive foran hesten med en tøjle i hver hånd.
 11. Ved fremføring af hesten i skridt fattes tøjlerne i højre hånd. Hestens skridt bør være roligt og naturligt, rent firtaktet og så jordvindende som muligt. Hesten bør bære sin hals og hale naturligt. Hesten fremføres på en lige linie (de samsidige ben bør gå i samme spor).
 12. Alle vendinger gøres højre om, og så korte som muligt. Under vendingerne holdes venstre hånd i højde med hestens venstre øje.
 13. Ved fremføring af hesten i trav, skal hesten snarest efter vendingen være i ren totaktet, og naturligt jordvindende trav. Som under pkt. 12 skal hesten bære sin hals og hale naturligt. Hesten fremføres på lige linie.

 

Ved konkurrencemønstring gives der karakterer for:

a. Opstilling max. 10 point

b. Skridt max. 10 point

c. Trav max. 10 point

d. Vendinger max. 10 point

e. Hestens velplejethed og optømning max. 5 point

f. Mønstrerens påklædning og optræden max. 5 point