Klassebeskrivelser

Læs desuden ”Generelle regler for brugsponyer” samt ”supplerende regler for ”Working Hunter”

Beskrivelserne er vejledende, dommerens anvisninger skal altid følges.

 For alle klasserne kan der være andre krav til f. eks rytterens eller ponyens alder etc. Dette vil i så fald fremgå af invitationen.

MM-engelsk-rideklasse-by-Marie

 Se video fra National Pony Societys Summer Championships 2010 her (beklager lydkvaliteten)

 

Leading Rein

 • Deltagere: Hopper og vallakker på mindst 4 år. Ryttere på 3-9 år.
 • Tempo: Fælles: Skridt. Individuelt: Skridt og trav.
 • Bedømmelse: ”Flat work”: max 60 point. Eksteriør: max. 40 point. Ponyen skal ikke afsadles til eksteriørbedømmelse.

Udførsel: Alle ekvipager rider på banen i skridt, der rides med uret (højre volte), langs hegnet. Herefter rides samlet på dommerens foranledning. Når den fælles del er udført, kan der finde en midlertidig oprangering sted. Herefter stoppes ekvipagerne på et nærmere udpeget sted, og den individuelle bedømmelse begynder. Man stiller først op for dommeren, og rider dernæst et individuelt program (som man selv har planlagt) af en varighed på ca. 2-3 min. Trav skal vises på begge volter, gerne med letridning. Herefter stiller man igen op for dommeren og både rytter og trækker hilser pænt af. Dommeren kan bede om at se ekstra øvelser. Når den individuelle bedømmelse er slut, rides der tilbage til pladsen i rækken, hvor man venter på at alle bliver færdige. Når alle har været til individuel bedømmelse, skridtes igen rundt langs hegnet, med uret (højre volte). Her finder den endelige oprangering sted, efterfulgt af præmieuddeling. Efter klassen kan dommerens bedømmelsesskema afhentes i sekretariatet.

 

First Ridden

 • Deltagere: Ponyer på mindst 4 år.
 • Tempo: Fælles: Skridt og trav, efter dommerens vurdering. Individuelt: Skridt, trav og galop
 • Bedømmelse: ”Flat work”: max 60 point. Eksteriør: max 40 point. Dommeren kan udpege ponyer der skal afsadles til eksteriørbedømmelse.

Udførsel: Alle ekvipager rider på banen i skridt, der rides med uret (højre volte), langs hegnet. Herefter rides samlet på dommerens foranledning. Når den fælles del er udført, kan der finde en midlertidig oprangering sted. Herefter stoppes ekvipagerne på et nærmere udpeget sted (klassen lines op), og den individuelle bedømmelse begynder. Man stiller først op for dommeren, og rider dernæst et individuelt program (som man selv har planlagt) af en varighed på ca. 2-3 min. Dette gøres både med uret og mod uret (begge volter). Herefter stiller man igen op for dommeren og hilser pænt af. Dommeren kan bede om, at se ekstra øvelser. Når den individuelle bedømmelse er slut, rides der tilbage til pladsen i rækken, hvor man venter på at alle bliver færdige. Hvis ponyen er udpeget til afsadling gøres dette med det samme, man er tilbage på sin plads, så man er klar til fremvisning, når den sidste deltager har været til individuel bedømmelse. Ponyen trækkes frem foran dommeren og stilles op, herefter fremvises den i skridt på en lige linje væk fra dommeren, der vendes og traves tilbage mod dommeren og der fortsættes i trav tilbage til pladsen i rækken. Herefter opsadles ponyen igen. Når alle har været til individuel bedømmelse, og evt. eksteriørbedømmelse er slut, skridtes igen rundt langs hegnet, med uret (højre volte). Her finder den endelige oprangering sted, efterfulgt af præmieuddeling. Efter klassen kan dommerens bedømmelsesskema afhentes i sekretariatet.

NB: I klasserne ”For lange liner” samt ”Kørsel, udført som en First Ridden” er galop ikke obligatorisk.

Open Ridden

 • Deltagere: Ponyer på mindst 5 år.
 • Tempo: Fælles: Skridt, trav og galop efter dommerens vurdering. Individuelt: Skridt, trav, fri trav, galop og fri galop.
 • Bedømmelse: ”Flat work”: max 60 point. Eksteriør: max 40 point. Ponyen afsadles til eksteriørbedømmelse.

Udførsel: Alle ekvipager rider på banen i skridt, der rides med uret (højre volte), langs hegnet. Herefter rides samlet på dommerens foranledning. Når den fælles del er udført, kan der finde en midlertidig oprangering sted. Herefter stoppes ekvipagerne på et nærmere udpeget sted (klassen lines op), og den individuelle bedømmelse begynder. Man stiller først op for dommeren, og rider dernæst et individuelt program (som man selv har planlagt) af en varighed på ca. 2-3 min. Dette gøres både med uret og mod uret (begge volter). Herefter stiller man igen op for dommeren og hilser pænt af. Dommeren kan bede om, at se ekstra øvelser. Når den individuelle bedømmelse er slut, rides der tilbage til pladsen i rækken, hvor man venter på at alle bliver færdige. Når man er tilbage på pladsen afsadles ponyen, så man er klar til fremvisning når sidste deltager har været til individuel bedømmelse. Ponyen trækkes frem foran dommeren og stilles op, herefter fremvises den i skridt på en lige linje væk fra dommeren, der vendes og traves tilbage mod dommeren og der fortsættes i trav tilbage til pladsen i rækken. Herefter opsadles ponyen igen. Når alle har været til individuel bedømmelse, og eksteriørbedømmelsen er slut, skridtes igen rundt langs hegnet, med uret (højre volte). Her finder den endelige oprangering sted, efterfulgt af præmieuddeling. Efter klassen kan dommerens bedømmelsesskema afhentes i sekretariatet.

 

Working Hunter First Ridden

 • Deltagere: Ponyer på mindst 5 år.
 • Tempo: Fælles: Skridt og trav. Individuelt: Skridt, trav og galop
 • Bedømmelse: Del 1, “Jumping”: max. 70 point; del 2, ”Flat work”: max 10 point; del 3, ”Eksteriør”: max 20 point. Dommeren kan udpege ponyer der skal afsadles til eksteriørbedømmelse.
 • Antal spring: 5 – 7

Udførelse:

Del 1 ”Jumping”: Ekvipagerne kommer på banen enkeltvis og springer banen.  Der lægges vægt på en rolig og velafbalanceret galop i et jævnt tempo. Sværhedsgraden ligger i banens opbygning og ikke i højden på springene.

Del 2 ”Flat work”: Alle ekvipager rider på banen i skridt, der rides med uret (højre volte), langs hegnet. Herefter rides samlet på dommerens foranledning.  Når den fælles del er udført, kan der finde en midlertidig oprangering sted. Herefter stoppes ekvipagerne på et nærmere udpeget sted (klassen lines op), og den individuelle bedømmelse begynder. Man stiller først op for dommeren, og rider dernæst et individuelt program (som man selv har planlagt) af en varighed på ca. 2-3 min. Dette gøres både med uret og mod uret (begge volter). Herefter stiller man igen op for dommeren og hilser pænt af. Dommeren kan bede om, at se ekstra øvelser. Når den individuelle bedømmelse er slut, rides der tilbage til pladsen i rækken, hvor man venter på at alle bliver færdige.

Del 3 ”Eksteriør”: Hvis ponyen er udpeget til afsadling, gøres dette med det samme, man er tilbage på sin plads, så man er klar til fremvisning, når sidste deltager har været til individuel bedømmelse. Ponyen trækkes frem foran dommeren og stilles op, herefter fremvises den i skridt på en lige linje væk fra dommeren, der vendes og traves tilbage mod dommeren og der fortsættes i trav tilbage til pladsen i rækken. Herefter opsadles ponyen igen.

Når alle har været til individuel bedømmelse, og evt. eksteriørbedømmelse er slut, skridtes igen rundt langs hegnet, med uret (højre volte). Her finder den endelige oprangering sted, efterfulgt af præmieuddeling. Efter klassen kan dommerens bedømmelsesskema afhentes i sekretariatet.

 

Working Hunter Open Ridden

 • Deltagere: Ponyer på mindst 6 år.
 • Tempo: Fælles: Skridt, trav og galop efter dommerens vurdering. Individuelt: Skridt, trav, fri trav, galop og fri galop.
 • Bedømmelse: Del 1, “Jumping”: max. 70 point; del 2, ”Flat work”: max 10 point; del 3, ”Eksteriør”: max 20 point.
 • Antal spring: 7 – 12

Udførelse:

Del 1 ”Jumping”: Ekvipagerne kommer på banen enkeltvis og springer banen. Der lægges vægt på en rolig og velafbalanceret galop i et jævnt tempo. Sværhedsgraden ligger i banens opbygning og ikke i højden på springene.

Del 2 ”Flat work”: Alle ekvipager rider på banen i skridt, der rides med uret (højre volte), langs hegnet. Herefter rides samlet på dommerens foranledning. Når den fælles del er udført, kan der finde en midlertidig oprangering sted. Herefter stoppes ekvipagerne på et nærmere udpeget sted (klassen lines op), og den individuelle bedømmelse begynder. Man stiller først op for dommeren, og rider dernæst et individuelt program (som man selv har planlagt) af en varighed på ca. 2-3 min. Dette gøres både med uret og mod uret (begge volter). Herefter stiller man igen op for dommeren og hilser pænt af. Dommeren kan bede om, at se ekstra øvelser. Når den individuelle bedømmelse er slut, rides der tilbage til pladsen i rækken, hvor man venter på at alle bliver færdige.

Del 3 ”Eksteriør”: Ponyen afsadles med det samme, man er tilbage på sin plads, så man er klar til fremvisning, når sidste deltager har været til individuel bedømmelse. Ponyen trækkes frem foran dommeren og stilles op, herefter fremvises den i skridt på en lige linje væk fra dommeren, der vendes og traves tilbage mod dommeren og der fortsættes i trav tilbage til pladsen i rækken. Herefter opsadles ponyen igen.

Når alle har været til individuel bedømmelse, og evt. eksteriørbedømmelse er slut, skridtes igen rundt langs hegnet, med uret (højre volte). Her finder den endelige oprangering sted, efterfulgt af præmieuddeling. Efter klassen kan dommerens bedømmelsesskema afhentes i sekretariatet.

 

8 thoughts on “Klassebeskrivelser

 1. Julie Storm Leth

  Hej.
  Jeg kan ikke læse mig til hvilke aldersgrupper der er for eksteriørbedømmelse. Dvs. Hvornår en hest er senior og hvornår den er veteran?
  Hilsen Julie

  1. kerstin Post author

   Hej Julie.
   Junior er til og med 4 år, senior er 5 år og ældre og veteran er 17 år og ældre.
   Du kan se klassedelingen for eksteriørklasserne under det enkelte arrangement
   Med Venlig hilsen Kerstin.

 2. Malene Jensen

  Hej
  Skal det være den samme person der rider og viser hesten i eksteriør?
  Hvis ja – kan der laves undtagelser pga. helbred/handicap hos rytteren?
  Mvh Malene

  1. kerstin Post author

   Hej Malene.
   I de rideklasser, hvori der indgår en afsadling og mønstring, er det normalt rytteren, der også fremviser ponyen.
   Men der kan nok dispenseres fra reglen, netop i sådanne tilfælde.
   De bedste hilsner
   Kerstin Berglind.

 3. Kirstine

  Må et barn må deltage i engelske rideklasser på en Fell pony, hvis barnet er under 14? Beregnes alderen på barnet fra selve fødselsdatoen eller for det kalenderår, barnet fylder fx 14?

  1. kerstin Post author

   Hej Kirstine.
   Et barn må gerne deltage på en Fellpony, – vi har ingen regler for ponyens højde i forhold til rytteren (såvel alder som højde), der lægges vægt på om ekvipagen er harmonisk.
   Rytterens alder følger i princippet kalenderåret, det vigtigste er dog at barnet får en god oplevelse ved at deltage i en klasse, hvor han/hun alder- og uddannelsesmæssigt føler sig hjemme.
   Det er så nyt endnu med engelske rideklasser herhjemme, at vi ikke ønsker begrænsninger, men er åbne for individuelle hensyn.
   De bedste hilsner, Kerstin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *